17 Temmuz 2014 Perşembe

-OYMAPINAR İÇİN “GEREKÇE” BEKLENİYORMUŞ -ACAR: “OYMAPINAR’I NE ZAMAN GERİ ALACAKSINIZ?” -BAKAN ŞİMŞEK: “ANAYASA MAHKEMESİ’NİN GEREKÇELİ KARARI BEKLENİYOR”

-OYMAPINAR İÇİN “GEREKÇE” BEKLENİYORMUŞ
-ACAR: “OYMAPINAR’I NE ZAMAN GERİ ALACAKSINIZ?”
-BAKAN ŞİMŞEK: “ANAYASA MAHKEMESİ’NİN GEREKÇELİ KARARI BEKLENİYOR”
             CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda, Oymapınar Barajı’nın geri alınmasını TBMM’ye taşırken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadığını belirtti.
CHP’li Acar’ın önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Oymapınar HES’i işletme hakkına sahip Eti Alüminyum A.Ş.’nin özelleştirilmesiyle ilgili Danıştay’ın iptal kararları üzerine, kararların yerine getirilmesi için alıcı aleyhine dava açıldığını belirtti. Dava sürerken 6300 sayılı Kanun çıktığını ve Bakanlar Kurulu’nun mahkeme kararlarının uygulanmaması yönünde karar aldığını kaydeden Şimşek, “Eti Alüminyum A.Ş. ile ilgili olarak açılan iade davasından vazgeçilmiştir” dedi.
Acar’ın 6300 sayılı kanunun iptali ile ilgili sorusu üzerine de Şimşek, Anayasa’nın 153’üncü maddesinde iptal kararlarının gerekçe yazılmadan açıklanmayacağının düzenlendiğini belirterek “Anayasa Mahkemesi’nin 6300 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemenin iptal edildiğine ilişkin gerekçeli kararı henüz Resmi Gazete’de yayınlanmamıştır” dedi.
TORBA İLE YİNE AF
            Bakan Şimşek’in yanıtını değerlendiren Acar, “Türkiye’de özelleştirme işlemleri, yargının etki edemediği, mahkemelerin denetim yapamadığı alan haline getirilmiştir. Bakan Anayasa’nın 153’üncü maddesini kendisine dayanak yaparak, gerekçeden söz ediyor ama yine aynı Anayasa’nın 138’inci maddesini görmezden geliyor. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.
Buna rağmen, yıllardır Oymapınar geri alınmadı. TBMM’de bugünlerde görüşülen torba tasarıya yine madde koydular. 6300 sayılı Kanun ile Danıştay kararını çiğnemişlerdi, şimdi de Anayasa Mahkemesi’nin kararını çiğnemek, paspas yapmak için torba tasarının 112’nci maddesi ile yeni düzenleme yapacaklar. Cengiz İnşaat, mahkeme kararları uygulanmadığı için bedava aldığı Oymapınar üzerinden 1-1.5 milyar TL, eski parayla 1.5 katrilyon lira parayı cebe atmıştır.
Şimdi bu paralar Cengiz İnşaat’ta kalsın diye kanun yapılıyor. Milletten yana olmak bu mudur? Milletin parasını yandaşın cebine doldurmak mıdır milletten yana olmaak? Bunların hesabı er geç sorulacaktır” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder